Programación de las Fiestas de Moros y Cristianos de Mutxamel

Anteriormente en Mutxamel
Programa de Fiestas de Moros y Cristianos de Mutxamel 2024_
FIESTAS DE MOROS Y CRISTIANOS EN HONOR A LA VIRGEN DE LORETO
Declaradas de Interés Turístico Autonómico
Mutxamel, del 7 al 13 de Septiembre
Día 7 ALBORADA
24.00 h Salve a Ntra. Sra. La Mare de Déu de Loreto en la Parroquia. A continuación, desde el balcón del Excmo. Ayuntamiento, Pregón de Fiestas y actuación de la Sociedad Musical «L´Aliança» con disparo de fuegos artificiales. Posteriormente, inauguración de la Verbena Popular en la Av. Carlos Soler, 64.
Día 9 FIESTA DE LA VIRGEN DE LORETO
11.15 h Ofrenda de flores a Ntra. Sra. La Mare de Déu de Loreto, que partirá desde el Castillo. A continuación, Solemne Misa, finalizada la misma, la Comisión de Fiestas, Autoridades y Cargos Festeros efectuarán una visita al Cementerio.
20.30 h Solemne procesión con la Imagen de Ntra. Sra. La Mare de Déu de Loreto. Al finalizar, Verbena Popular en la Av. Carlos Soler, 64 y Barraca Popular al Parque del Canyar de les Portelles.
Día 10 DÍA DE LA ENTRADA DE MOROS Y CRISTIANOS
08.00 h Diana
10.00 h Misa solemne por los festeros difuntos en la Parroquía.
12.00 h Entrada de Bandas de Música Av. Carlos Soler.
19.00 h Gran Desfile de la Entrada Av. Carlos Soler. Al finalizar, Verbena Popular en la Av. Carlos Soler, 64 y Barraca Popular en el parque del Canyar de les Portelles.
Sigue la programacion >>>
Día 11 2ª DÍA DE FIESTA
07.30 h Desayuno festero en la puerta del Ayuntamiento.
08.00 h Diana por las Bandas de Música y Comparsas.
11.30 h Desfile de todas las Comparsas y Bandas de Música desde el paseo de la Constitución. A continuación, Embajada de los Contrabandistas en el Castillo.
17.30 h Guerrilla – Tiradores de ambos bandos. Avda. Carlos Soler. A la finalización de la guerrilla en las puertas del Castillo, dará comienzo la Embajada de los Moros.
20.00 h Desfile de las Comparsas desde las puertas del Castillo.
00.30 h Retreta. Desfile humorístico de todas las Comparsas. Al finalizar, Barraca Popular en el Parque del Canyar de les Portelles.

Día 12 3ª DÍA DE FIESTA
07.30 h Desayuno festero en la puerta del Ayuntamiento.
08.00 h Diana por las Bandas de Música y Comparsas.
10.30 h Guerrilla – Tiradores de ambos bandos. A la finalización de la guerrilla en las puertas del Castillo, dará comienzo la Embajada de los Cristianos.
12.30 h Desfile de las Comparsas y Bandas de Música partiendo desde el Castillo hasta el Mercado.
19.30 h Desfile de las Comparsas. A la finalización del desfile, y en la puerta del Ayuntamiento, se procederá a la Entrega de Banderas. Al finalizar, Verbena Popular en la Av. Carlos Soler, 64 y Barraca Popular al Parque del Canyar de les Portelles.
01.00 h Mascletà Nocturna en la C/ Joan XXIII.
Día 13 MIÉRCOLES
Tradicional Día de los Borrachos. Día de descanso. Los festeros se reunirán en sus barracas, donde se celebrarán los actos típicos de este día.
La festa no sols són les desfilades, sinó que la seua influència es veu reflectida en altres aspectes de la vida diària mutxamelera. La voluntat de tot un poble per mantenir estes tradicions és digna de ressaltar, ja que exceptuant les situacions difícils o de guerres, el veí mutxameler ha fet tot el possible perquè la festa se celebrara, aproximadament des de 1843, i, a més a més, que fora coneguda en l’àmbit provincial i nacional, sent un nucli d’atracció per a tota la comarca, ja que a cap població veïna, existien estes celebracions tan peculiars i brillants per a qui ens visitaven.
El món de la festa no ha estat insensible a les transformacions socials i culturals dels últims anys. La primera és la massiva participació dels veïns i la plena incorporació de la dona al món de la festa, amb tots els drets i deures com a festeres, deixant de representar sols el paper tradicional que tenia assignat com a “Cantinera”.
Tampoc podem deixar de ressenyar un altre aspecte que al món fester de Mutxamel ha estat sempre present, i ara encara més, ens referim a la cura especial que es té per a les desfilades que podem anomenar “oficials” i el lloc escollit per a estes. Des de l’any 1970, l’Entrà discorre per la magnífica avinguda de Carlos Soler, “la Rambla”, via local espectacular per la seua amplitud i llargària, tot intentant aconseguir que l’espectacle visual, sonor i colorista no tinga cap deficiència, i no es deixa cap detall a la improvisació.
Un altre element fonamental, i molt cuidat a les nostres festes, és la celebració de les Ambaixades. Les de Mutxamel segueixen el patró de la impremtada a Onil, l’any 1848 i tenim constància de la seua celebració ja l’any 1875. La representació de les Ambaixades agrupava, i hui continua fent-ho, moltíssima gent.
Un altre dels components de la festa, que més ha millorat i evolucionat, és la música festera, tant per la gran qualitat adquirida com per la participació de compositors que amb les seues creacions, tant per al bàndol moro com per al cristià, han dut a terme una transformació qualitativa i han obert un apartat al món de la música, innovador i espectacular.
L’any 1990 s’estrenà l’Himne de Festes que ja és un element indispensable a qualsevol acte oficial fester. Comptem també amb un “Passeig de la Festa” dedicat bàsicament a compositors i que s’amplia tots els anys. L´Entrà de Bandes, que té lloc el dia 10 de setembre al matí, és un esdeveniment fester molt peculiar, que reuneix una gran quantitat de públic. El tancament final d’este acte amb la interpretació, per part de totes les Bandes de Música que ens acompanyen estos dies, de l’Himne de Festes, dirigit cada setembre per un músic diferent, és un moment dels més emocionants i vibrants de la festa, quasi únic a la comarca.
Al segle XXI, el nostre poble té una trajectòria més que acreditada d’esforç i treball compartit en pro de la festa, que l’ha fet mereixedor d’este distintiu que estrenem a este setembre del 2022. La Festa, els festers i el poble, estem d’enhorabona. Continuem treballant per conservar i donar a conèixer eixa part lúdica de la nostra història i cultura mediterrània mitjançant este gran mirall que és la Festa de Moros i Cristians de Mutxamel.

Buscar un Restaurante en Calpe

Restaurantes en Calpe donde se cocina la Fideuá de marisco Comer Fideuá de Marisco en Calpe_ En Calpe se elaboran los Fideuás de marisco que es un plato típico de la gastronomía valenciana, que se elabora con fideos gruesos, marisco y caldo de pescado. Es un plato sabroso y completo, que es perfecto para disfrutar en una ocasión especial. En el
Reservar en Hydra Calp Restaurant
Hoy en Alicante Hoy


Fiestas en Mutxamel

Artesania
Cine
Conciertos
Cultura
Espectaculos
Eventos
Exposiciones
Fiestas
Gastronomia
Ocio
Patrimonio
Playas
Restaurantes
Rutas
Turismo








3